Netwerken op congressen

Standard

Door Lysbeth Jongbloed

Afgelopen week was ik één van de duizend sprekers op het ‘Sociolinguistic Symposium 21’ in Murcia (Spanje): een congres waar bijna alle hotshots en (beginnende) onderzoekers op het gebied van de sociolinguïstiek bijeenkomen. Naast het opdoen van inspiratie en het presenteren van je eigen onderzoek is het uitbreiden van je netwerk op zo’n congres ook belangrijk. Ik wil niet pretenderen dat ik een expert ben op het gebied van netwerken, maar wil graag een paar tips delen.

Voorbereiding

De afgelopen maanden heb ik een grote hoeveelheid literatuur doorgewerkt. Van veel mensen had ik dus recentelijk wat gelezen, maar wat ook alweer? Je kunt moeilijk op iemand afstappen en zeggen: “I read your articles and liked them very much” als je er vervolgens inhoudelijk niet op door kunt gaan. Dus handige tip voordat je naar een congres gaat: selecteer een paar mensen met wie je graag wilt kennismaken, lees de samenvattingen en/of je aantekeningen nog even door en bedenk hoe je een link kunt leggen met je eigen onderzoek.

Virtueel netwerken

Heb je een Twitter-account, dan is het goed voor je zichtbaarheid om (niet overdadig) te twitteren met de hashtag (#) van het congres. Levert je gegarandeerd een paar likes, retweets en nieuwe contacten op. Het leuke aan Twitter is dat je virtueel aan het netwerken bent, ook als je ‘thuis’ aan het werk bent, en het verlaagt de drempel om in het echt kennis te maken. Verder is het handig om kort na het congres je contacten op Academia te gaan volgen of een uitnodiging voor LinkedIn te sturen.

Presintaasje Nika Murcia

Congresburen

Even doorpraten met je buren na afloop van een sessie of tijdens de koffiepauze vind ik zelf de beste en aangenaamste manier van netwerken. En misschien kennen zij wel die ene persoon waar je graag mee wilt kennismaken. Zo heb ik tijdens de receptie gezellig met een buurman staan praten. Hij bleek op dezelfde universiteit te werken als iemand met wie ik graag wilde kennismaken. Hij kende haar goed, maar voegde eraan toe dat ze helaas onverwacht verhinderd was. Deze opmerking was erg nuttig, want tijdens de eerste congresdag had ik al twee lookalikes benaderd, en het bespaarde mij dus het aanspreken van de overgebleven vier lookalikes op het congres 😉

Doorpraten

Tijdens zo’n groot congres met soms ruim dertig parallelle sessies tegelijk is het onmogelijk om alles te zien. Bovendien heb je te maken met geduchte concurrentie tijdens je eigen sessie. Geen grote namen dus bij mijn presentatie, maar een groep onderzoekers die super geïnteresseerd was in mijn onderzoek. Na afloop bleven een paar mensen achter om nog wat door te praten. Ook zij zijn waarschijnlijk goede contacten voor de toekomst. Mensen aanspreken die soortgelijk onderzoek doen, bijvoorbeeld na afloop van hun presentatie, is trouwens altijd nuttig en leuk. Wie weet hoe je in de toekomst nog een keer kunt samenwerken. En soms willen ze jou met alle plezier introduceren in hun eigen netwerk.

Social events

Tenslotte zijn natuurlijk de informele momenten van het congres – de koffiepauzes, de recepties en het congresdiner – bij uitstek geschikt om gezellig bij te praten én om (nader) kennis te maken met leuke en interessante mensen in je vakgebied. Ga dan niet op je hotelkamertje zitten om je presentatie voor te bereiden of andere stapels werk weg te krijgen, maar wees jezelf en enjoy!

Iten Murcia (2)Iten Murcia (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s